Tager du kroppen med på ferie – eller overarbejde?

Skrevet af on jul 21, 2013 in Uncategorized | 2 kommentarer

Ferien har indfundet sig for danskerne. Det betyder afslapning med familien, lange aftener i sommerbrisen og for de fleste er det også lig med ekstra mad og drikke indenbords. Vi elsker hygge. Og mad. Tanken om at undvære nabofesten, den kolde øl ved poolen eller den gode eftermiddagssnack i liggestolen er ikke til at holde ud. Mad er lig med god ferie. Eller rettere, god ferie er lig med mad. En nødvendighed – for mange. Men tænker du også over, hvad du putter i munden undervejs i din ferie?

Cafeterierne bugner med hurtig mad. Feriestederne lokker med friture, præfabrikerede varer og sukker. Jeg græder næsten, hver gang jeg besøger min søde bror i Klitmøller og må tage til takke med et helvede af frituremenuer hos samtlige madboder ved strandpromenaden. Ærlige kvalitetsprodukter fra havet pakkes ind i klister og sænkes ned i friture. Selv rejemaden er akkompagneret af kedelig hvid dåse mayo og kønsløst bake off brød. Så den mister al glans og karakter. Og identitet.

Og når jeg stiger på færgen til Samsø for at holde ferie, møder jeg som det første en stank af branket friture og karry, for den er næsten sikker hver gang. Det halve af færgens gæster skal have det traditionelle pølsemix med tilhørende sodavand i lange baner. En kombination af dårlige råvarer, e-numre, mættet fedt og sukker. Men til gengæld helt uden smag.

Spis og tænk kvalitet. Og gør dig umage. Det er i ferien, vi skal lade batterierne op og forkæle os selv. Det er der, vi suger energi til os, får sand mellem tæerne og nyder stilheden.

Køb reelle produkter med smag og sjæl og gå en bue uden om de lette alternativer. Køb frugt og grønt ved vejboderne, skræl kilovis af gulerødder til den lange køretur med familien og tag små portioner nødder og frugt med. Smør en ærlig madpakke til færgeoverfarten og drik helt almindelig postevand. Eller lav en simpel pasta-salat med årstidens grønt, lidt pesto og stegt kylling.

Det handler i bund og grund om stillingtagen og planlægning. Din familie vil elske dig for det. Og din krop vil takke dig. Så er den nemlig på ferie.

2 kommentarer

 1. Kirsten
  21. juli 2013

  Præcist en holdning som er til at forstå Mette!!
  Jeg kæmper daglige kampe for at få omgangskredsen til at forstå, at min krop ikke skal udsættes for hvad som helst.
  Det er svært syntes jeg. Folk tyer i den grad til det hurtige og billige, uden tanke på kvalitet.
  Det er trist syntes jeg. Men det er heldigvis mig som bestemmer, hvad skal i min mund 🙂
  Fortsat dejlig og sund sommer til dig ❤

 2. Karina Nygaard
  22. juli 2013

  Fuldstændig enig , hvor er det sørgeligt at se børn blive spist af med alt det usunde der overhovedet findes , når vi har så mange gode friske råvarer . Det undrer mig , at forældre ikke tager mere ansvar . Ikke så mærkeligt at diabetestilfæde stiger og stiger selv hos børn . Lav dog noget godt til jeres børn , det er billiger – og lugter ikke af gammel friture .

Læg en kommentar